Nytt liv till landmärke

Hoppbackarna i Falun har fått nytt liv

Nytt liv till landmärke Nytt liv till landmärke

När det stod klart att Falun fått skid-VM 2015 var renoveringarna av stadens två hoppbackar ett faktum. Tiden hade då sprungit ifrån byggnaderna från 1974. Och även om arbetet var fyllt av utmaningar var det ett projekt som ByggPartner inte ville missa.

– Vi såg det som en möjlighet att få vara med och utveckla Falun som stad och samtidigt arbeta med ett klassiskt och välkänt landmärke. Dessutom visste vi att vår lokala närvaro, med lokal arbetskraft, var en svårslagen fördel. Att vi fick ansvaret att vara generalentreprenör på det här projektet är något vi är väldigt stolta över.  

Anders Östlund är arbetschef i Dalarna och har haft det övergripande ansvaret för ByggPartners arbete med hoppbackarna i Falun.

– Det är klart att det var spännande att vara med om ett sådant här bygge. Sist det byggdes en hoppbacke i Sverige var för 15 år sedan, och då var det för en liten backe i Östersund.

Anders beskriver arbetet som ett riskprojekt där säkerheten stått i fokus.

– Det är naturligtvis vanskligt med väder och vind när man ska lyfta glas på 55 meters höjd. Jag stod själv och tittade när killarna arbetade uppe i en korg som svajade upp till en meter. Därför har samarbetet med vårt systerföretag JUF-byggställningar varit ett avgörande moment för framgången i det här projektet. Dessutom är det ju ingen på företaget som har någon erfarenhet av att bygga hoppbackar sedan tidigare. Det är ett unikt projekt där vi hela tiden varit tvungna att ta fram nya lösningar. 

Anders berättar att det fanns flera företag som var intresserade av upphandlingen, men att det inte var lika många som vågade lämna in anbud.

– Många av de större företagen sitter och gör sina riskbedömningar centralt. Då blir det ganska trubbiga beräkningar. På ByggPartner ser vi alltid till att vara nära våra projekt. Vi finns på plats lokalt. Det gör att vi kan se andra lösningar och vågar göra egna bedömningar. Vi är otroligt stolta över att ha varit med och gjort det här projektet. Vi är Dalarnas största byggföretag, självklart var det vi som skulle renovera hoppbackarna.

Snabbfakta om Lugnets hoppbackar

K115 (stora tornet)

  • Tornhöjd: 52 meter
  • Åkbana: 120 meter
  • Backrekord: 130,5 meter (Matti Hautamäki)
  • Högsta punkten på tornen ligger 303 meter över havet

K90 (lilla tornet)

  • Tornhöjd: 22 meter
  • Åkbana: 80 meter
  • Backrekord: 105 meter (Primoz Peterka)
  • Backen är plastbelagd för året-runt-bruk.

Den totala kontraktssumman för projektet ligger på 90 miljoner kronor.